THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES

Wednesday, March 31, 2010

Aku, slides dan microscope

Hari kitaorg(ak n bebdk rmh ak) dpt slide histo. Selepas blik dari practical anatomy cepat2 aku pergi ambik slide 2 kat rmh kwn aku. Aku kene cepat ambik slide 2 nnti rugi mase, sbb kitaorg dibagi masa 3 hari jer utk tgk n then nk kene pass kt org len plak. Asal2nya memanglah kwn ak nk bwk slide 2 kt kls utk bagi kt ak sbb mlm seblm 2 ak dah kol dia suruh bwk. Tp nk wat cmne dia terlupe plak. Tak leh nak wat ape lah kn tak kan nak marah plak lagipn bkn die sengaja pom. Yelah ak pom seorg pelupe jgak aku, so aku bleh faham ler... hahaha

Exam practical kitaorg start 17/4. Start ngan physio n last ngan histo 21/4. Tinggal lebih krg 2 mggu jer lagi kot. Hish tensyen gue... dah ler seblm 2 post mid term 10/4. Huuuuu mommy tolong anakmu ini. Hidup ngan study jer. Klu tak study rase mcm b'salah giler. 'Hish tak baek giler2 nie'. Tapi seriusly ak kene PAKSA diri aku untuk study supaya tak rase menyesal bile aku dapat result. Tak kesahlah dpt result ape skalipn tapi menyesal kemudian hari tak bergune. Kwn aku pernah pesan kita kene "b'susah2 dahulu, b'senang2 kemudian'.

Tetibe plak t'keluar psl "b'susah2 dahulu, b'senang2 kemudian" nie bknnyer ape, sbb ak t'igt time ak pergi rmh kwn aku utk pinjm bku histo dia. Aku pnjam buku dia pom sbb nak tekap gambar2 dalam buku 2. hahaha... senang ckit keje aku. 2 psl dia sound aku suruh wat awal2. Elehhhh!!! nak wat cmne mentang hari 2 dia dah siap lukis gambar2 2 sume. Sedangkan aku malam sebelum hari yg kene pn ak tak siap ag. Jgnlah jdi mcm aku, mlm 2 bru nak kelam kabut nak siapkan. Tak study pun asyik duk melukis jew. Weksssss nak muntah rase.

Opssss sambung balik psl slides histo. Kitaorg ade 49 slides 'kot' kesemuannyer, lebih krg mcm 2 lah utk di tengok n diigt. Slides2 2 sume kitaorg kene igt n pas2 kene identify plak. Menyampah sungguh... Jadi mcm 2 kerje lah. Klu sikit tak pe lah nie byk plak. Ehmmmm.... ape2 pun kene redha jelah demi cita2 nak jadi seorg doktor. Lagipn bkn senang nak memetik bintang~~

Tuesday, March 30, 2010

Doa, Usaha dan Tawakal


KITA hanya merancang tetapi Allah menentukan. Begitulah lumrah kehidupan sebenar dan tidak hanya menyerahkan 100 peratus melalui doa tanpa melakukan sebarang tindakan atau usaha.Berjalanlah kita untuk mencari rezeki kerana rezeki itu tidak akan datang sekiranya kita tidak mencarinya. Bak kata pepatah, " yang bulat tidak datang bergolek, yang pipih tidak datang melayang," .Kita disuruh berikhtiar tetapi yang menentukan adalah Allah. Selepas merancang, segala ketentuan itu mesti diterima dengan hati terbuka. Itulah yang dinamakan tawakal. Sebenarnya tawakal terletak selepas seseorang melakukan perancangan serta berusaha kemudian disusuli dengan bertawakal.

**********************

Allah dan kasih-sayang-Nya

Allah SWT amat pengasih dan Maha Penyayang. Tiada siapa di dalam dunia ini, yang mampu menandingi Allah SWT dalam apa jua hal. Dialah pencipta kita, Maha Tahu Segala-galanya, Maha Melihat dan Maha Mendengar, Maha Perkasa dan Maha Berkuasa.

Kita boleh lihat tanda kasih-sayang Allah SWT dalam ayat-ayat berikut:

“Apabila hambaku bertanya kepadamu(wahai Muhammad) berkenaan aku, sesungguhnya aku amat dekat. Aku memperkenankan permohonan yang berdoa apabila dia berdoa kepada Aku…” Surah Al-Baqarah ayat 186.

“Dan berkata Rabb kalian: Berdoalan kepada Aku, nescaya akanKu perkenankan…” Surah Al-Ghafir ayat 60.

Ramai yang silap dalam kefahaman kasih sayang Allah SWT ini. Mereka kira, cukup sekadar berdoa sahaja tanpa berusaha. Mereka merasa sudah puas jika hanya berdoa, lalu perubahannya diserahkan bulat-bulat kepada Allah SWT.

Ini adalah kefahaman yang hakikatnya, mengkhianati kasih sayang Allah SWT kepada manusia.


************************

Saturday, March 27, 2010

Lagu angah suke

Nie angah(adik ak no.2) punyer psl r suruh ak dgr lagu nie. Tetibe plak ak bleh suke lagu nie. Tajuk lagunyer, "Tinggal Kenangan".

1st ak dgr dengar lagu nie x thu kat mane bestnyer. Lepas dengar lagu nie ak terus tanya angah, "ape yg best sgt lagu saleem nie??? bukan lagu lame ker nie??? x best langsung".

Sampailah hari 2, duk tgh gosok baju nk g kls ak ade lah housemate aku pasang radio n terdengarlah satu lagu . Aku rase mcm pernah dengar jer lagu nie. Bru lah teringat lagu nie lah yg angah suruh aku dengar hari 2.

Aku: sape yg nyanyi lagu nie weh???
kawan aku gtau: laaa 2 kn lagu saleem
aku: bkn lagu lame ke???
kwn ak: yer lah saleem nyanyi balik
ak:ooooo

Sejak kebelangan nie ak slalu sgt dgr radio sbb boring yg t'amat.Rupa2nye memang lgu "Tinggal kenangan" slalu dimainkan kat hot fm.Byk2 kali dengar aku rase macam best gak r lgu nie. video

Thursday, March 25, 2010

Hanya satu bintang di hati

Bintang-bintang berkerdipan
Hanya satu mengusik pandang
Hanya satu antara seribu
Pilihanku

Berkerdipan menghiasi
Hanya satu bintang di hati
Hanya dikau dalam seribu yang telah
Menawanku

Datanglah ke dalam hidupku
Bawakanlah cahaya cinta mu
Datanglah ke dalam hidupku
Kini dirimu aku rindu

Di mataku kau berbeza
Kilauanmu menyentuh rasa
Kaulah bintang bersama cahaya
Tersembunyi

Bintang hati kau penyeri
Ku dambakan kasih sayangmu
Geloraku setiap waktu berlalu
Kau ku tunggu

Bintang-bintang berkerdipan
Yang datang mengusik pandang
Kau satukan antara seribu pilihanku
Hanya kau ku rindu

Wednesday, March 24, 2010

Tak kenal maka tak cinta

Kata org x knl maka x cinta. Itu kata org lah kan ak x kata ape2 pom. Tapi kn, ak rase btol jgak statement nie. Yelah kot. Mne taknyer kalaulah x knl ngan sumthing 2, x kn lah tetibe jatuh cinta kt sumthing 2.

Sebaek2nyer bile kita melihat sumthing, kita x leh hanya melihat dari segi luarannyer shj. Itu hanya pendpt ak jelah. Ehmmm...dun judge a book by it's cover. Kekadang bile kita nk beli buku mungkin kita hanya lihat kulitnyer shj, sedangkan kita tak tahu pn isi kandungannya itu baek n b'kualiti atau tak. Sepatutnyer sebelum beli buku 2 kita selidik dlu apakah isi2 kandungannya, maklumat di dalam lengkap atau tak, siapa penulisnya. Kalaulah mls sgt selidik psl 2 sume, paling senang tya jer org yg dah miliki n baca buku 2. Kalau miliki tapi x baca x de maknenyer jgak.

Dalam dunia nie ade byak3 jenis manusia, mungkin dlu kita bleh kata rambut same hitam tapi hati len2 kn. Tp skrg nie rambut pom dah x sama hitam mcm2 colour ade. Huuuuu.... Bile tengok seseorg 2 kita x leh lah kan nk terus menghukum dia. Lagipun memg bukan hak kita untuk menghukum sesape. Itu hak Allah, biarlah seseorg hamba itu dengan tuhannyer shj. Sebagai contohnyer, bile kita tengok seseorg yg pemakaiannyer mcm x elok, kita x leh lah nk terus menghukum dia bahawa perangai dia teruk, jahiliah ke ape ker. Hish x bleh mcm 2. Itu mungkin dari segi luarannyer shj. Mungkin hati dia lebih baek drpd kita, kita bknnyer tahu hati org len. Mungkin dia nie selalu tolong org, ikhlas, b'sangka baek. Itu hanya Allah shj yg tahu. Allah shj yg maha mengetahui.

Bercerita tentang personaliti luaran, kekadang pakai kopiah, pakai tudung labuh, pakai jubah sekalipun, tidak semestinya dia 2 seorg yg terbaek di sisi Allah. Sesungguhnya Allah melihat seseorg hambaNya pada hati bukan pada baju, kopiah, tudung, rambut yg cantik atau mane2 personaliti luaran. Kesimpulannya di sini, kita kene bersihkan hati kita terlebih dahulu dan x perlulah untuk menghukum org len. Let's renew and renovate our heart~~


Tuesday, March 23, 2010

owezzzz in my heart~~

~mak n ayah tercinta~



~abang,angah,achik n adik~

Nie family ak. Bgi ak family adalah segala2nya. Rndu sgt2 kt korg.

Kalau boleh setiap hari setiap wktu ak nk webcam ngan family. Tp sempt ke plak nk webcam setiap hari setiap wktu. Mase yg x mengizinkan. Yelah kn duk jauh plak, dgn webcam jelah dpt hilangkn rase rindu yg teramat nie.Kalau mak x de kt rmh pn at least ak dpt webcam ngan adik. Adik jelah yg setia depan laptop. Adik jer yg setiap mase depan laptop 2 bkn sebab ape, dia memg x dpt dipisahkn dgn men game bola dia 2. Org men bola kt padang dik oi. Ish ape nie. Kalau lah setakat x men bola kt pdg x pe ag, nie smpaikn homework pn x siap. Xleh jdi nie. Ish3... Ape2 pn dik, kakak memg rindu adik sokmo...

Sunday, March 21, 2010

why i want to be a cardiologist


Add Image Ehmmmm.... kenapelah yer ak nak sangat jadi cardiologist nie???
Actually, memang sejak kecik ag cita2 ak nk jdi doktor. Bila cikgu tadika ak tya, "awak nnti besar cita2 nk jdi ape?" tanpa fikir pnjg ak terus jwb nk jadi doktor.Doktor nie kerjaya pilihan ak sejak dari tadika hinggalah sekolah rendah, sekolah menengah, matrik dan Alhamdulillah sekarang nie dpt jga ak menuntut dalam bidang perubatan di salah sebuah university di timur tengah.

Itu bru crite psl nape nk jdi doktor, blum masuk ag psl "why i want to be a cardiologist???". Kanape ek??? sebab gaji cardiologist nie mahal ker???hish xdelah macam 2. Tak t'lintas sikit pom kt fikiran ak nk jdi cardiologist sbb gaji mahal dan ak memg mntak jauhlah drpd pk mcm 2. Lagipn mak ak pernah pesan "kita nie kerja ape pun tak penting, yang penting dalam setiap pekerjaan yang kita buat 2 kenelah dengan penuh keikhlasan". Seriusly ak gtau ak x kesah pom brape sen sakalipn gaji seorg doktor.

Ak nk sgt jdi cardiologist bknnyer ape, sebab dlu ak pernah kehilangan seorg kawan baek ak. Kawan baek ak 2 meninggal dalam akhir tahun2007 dan meninggal kerana mengidap sakit jantung.Dia adalah kawan yg sgt rapat ngan ak dan kawan yg paling ak syg. Kawan sejak lower form ag pas2 ktorg dpt tawaran ke MRSM, same2 blajr kt MRSM. Selepas SPM, tanpa disangka ktaorg masih ag dpt b'sama melanjutkn pelajaran salah satu kolej matrikulasi yg sama. Dialah kawan suke dan duka ak. Kawan yg selalu teman ak blajr dan bgi semangat utk ak. Dulu2, kawan ak 2 ade gtau yg dia nk jdi cardiologist tp nk wat mcm mne kn tuhan lebih sygkn dia.Kehilangan seorg kwn baek nielah yg telah membakar semangat ak utk jdi cardiologist...hehe~~

Ehmmmm... setakat nie jelah kot coretan yg entah ape2 nie. Lagipn ak ngah exam mode nie.
Huuuuuuu kene study!!! InsyaAllah ak akan cuba yang terbaek utk jdi seorg doktor yg b'jya. Amin....